Το πολιτικό αρχείο του Δημήτρη Βουτυράκου και του ΜΕ

Το πολιτικό αρχείο του Δημήτρη Βουτυράκου και του ΜΕ

Ακόμα ένα αρχείο; Για εμάς όχι. Είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας. Είναι το έντυπο αποτύπωμα των χειραφετησιακών/ανατρεπτικών αγώνων στους οποίους συμμετείχαμε και αφιερώσαμε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι παράλληλα στιγμιότυπα της υπέροχης εποχής που ζήσαμε μαζί με τον αγαπημένο μας σύντροφο Δημήτρη Βουτυράκο, ο οποίος μας άφησε αγωνιζόμενος ενάντια στον απολυταρχισμό, στα πλαίσια του διαρκή αγώνα για μια κοινωνία χωρίς κυριαρχία και εκμετάλλευση.

Το αρχείο δεν είναι προϊόν μιας αμιγώς αρχειακής δουλειάς. Δεν ήταν στο μυαλό μας να φτιάξουμε ένα αρχείο με όλο τα έντυπο και οπτικοακουστικό υλικά των αγώνων της εποχής μας. Αυτός είναι ο λόγος που το αρχείο δεν είναι πλήρες. Λείπουν έντυπα της εποχής και πολιτική δημιουργία συντρόφων πολύ πιο σημαντική ίσως από αυτή που έχει συλλεχτεί. Δεν ήμασταν συλλέκτες και μάλιστα πολλές φορές δεν κρατούσαμε ούτε τη δική μας δουλειά. Ενδεικτικό είναι ότι από τις εκπομπές στο Ράδιο Ουτοπία είχαμε μαγνητοφωνήσει ελάχιστες, από τις οποίες δυστυχώς δεν υπάρχει καμία. Αυτός όμως είναι και ο λόγος που πιστεύουμε ότι το αρχείο έχει χαρακτήρα. Το υλικό είναι αυτό που έμενε στο τέλος του αγώνα πάνω στον πάγκο εργασίας. Είναι οι αφίσες και οι προκηρύξεις που γράφαμε με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες αλλά και όλο το σχετικό υλικό που επεξεργαζόμασταν μέχρι να βγάλουμε τον δικό μας λόγο. Είναι κάποια περιοδικά εμβληματικά για την εποχή μας, είναι σημαντικές και ασήμαντες προκηρύξεις και κείμενα που όμως καθόριζαν την πορεία και την εξέλιξη πολλές φορές των αγώνων, είναι τρικάκια που μαζεύαμε από τον δρόμο, ακόμα και όταν ήταν εχθρικά, ενδεικτικά όμως του κλίματος της κάθε εποχής.

Μπορεί να μην είναι πλήρες λοιπόν το αρχείο μας, πιστεύουμε όμως ότι έχει μέσα του το άρωμα της τοποθέτησής μας στο ρεύμα του καιρού μας. Την πίστη μας ότι αυτός ο κόσμος αλλάζει, ότι το πέρασμά μας μέσα από αυτόν δεν μπορεί να είναι ουδέτερο απέναντι στην εκμετάλλευση και την κυριαρχία σε όλες της τις πτυχές, ότι η επανάσταση είναι μία καθημερινή υπόθεση, νομίζουμε σήμερα ότι μπορεί να το ψυλλιαστεί ο μελετητής αυτού του αρχείου. Αδιαμεσολάβητοι κοινωνικοί αγώνες ενάντια σε πολιτικές κράτους και κεφάλαιου, καταλήψεις στέγης και δημόσιων κτηρίων, μαθητικοί, φοιτητικοί και εργατικοί αγώνες, αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνική ραδιοφωνία, πολιτικά στέκια, αποποινικοποίηση της χρήσης, τοπική ταξική δράση, αγώνες ενάντια στους αποκλεισμούς από την περίθαλψη, άρνηση στράτευσης, αλληλεγγύη σε διωκόμενους αγωνιστές, οικολογία, οικονομική κρίση, πόλεμος, αντιεμπορευματικό, αντιεθνικισμός, αντιρατσισμός, αντισεξισμός…

Χρονικά και γεωγραφικά δεν υπάρχουν σαφή όρια του αρχείου. Αν και ανάμεσα στο υλικό υπάρχουν και έντυπα πολύ παλαιότερα, ο κύριος όγκος του υλικού εντοπίζεται κάπου ανάμεσα στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, οπότε και ξεκινά η ψηφιακή διατήρηση του υλικού που παραγόταν από τις συλλογικότητες στις οποίες συμμετείχαμε αλλά και αυτού που σε προηγούμενη χρονική περίοδο θα φροντίζαμε να συλλέξουμε. Από τη στιγμή που το υλικό αυτό ήταν και είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο, σταματήσαμε την επίπονη διαδικασία της συλλογής. Ως εκ τούτου όμως, αναπόσπαστο μέρος του αρχείου θα πρέπει να θεωρηθούν και οι παραπομπές στις σελίδες:

Για τους αγώνες στο Ζαγκλιβέρι, Για το Π.Ι. Γερακαρούς, Ανοιχτή Συνέλευση Αγώνα Άνω Πόλης, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και Πρωτοβουλία Υγειονομικών Θεσσαλονίκης Ενάντια στους Αποκλεισμούς.
Επίσης μέρος του αρχείου ψηφιοποιήθηκε από άλλες αρχειακές προσπάθειες από συντρόφους όπως το ΡΑΔΙΟ ΟΥΤΟΠΙΑ από ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ .

Το αρχείο στη φυσική του μορφή θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε κάθε ανατρεπτικό εγχείρημα μετά από συνεννόηση με το Ελευθεριακό Ψηφιακό Αρχείο το οποίο διεκπεραίωσε την ψηφιακή μετατροπή του αρχείου και διατηρεί την ελεύθερη ψηφιακή πρόσβαση μέσω του blog του. Εμείς θα διατηρήσουμε, από κοινού εννοείται με τη συλλογικότητα του Ελευθεριακού Ψηφιακού Αρχείου, την ευθύνη της διάσωσης του αρχείου.

Ελπίζουμε να μας δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον να διευρύνουμε την πρόσβαση και στη βιβλιοθήκη που χτίστηκε στη δίνη των ίδιων αγώνων, στις αναζητήσεις του ίδιου ρεύματος για την κοινωνική ανατροπή. Μέχρι τότε με χαρά θα στηρίξουμε βιβλιογραφικές αναζητήσεις συντρόφων που θα επικοινωνήσουν μαζί μας στα: pigerak (AT) gmail.com και maritapadazi (AT) gmail.com

Πολιτικό Αρχείο Δημήτρη Βουτυράκου και ΜΕ